NYKSUND ÅRET RUNDT

Det er ikke uten grunn til at Nyksund er en av de best besøkte stedene i Vesterålen. Det de aller fleste tenker på, når det gjelder Nyksund er sikkert den ville og vakre naturen, med turer i Dronningruta. Dette er typisk sommer opplevelser, men under her følger flere opplysninger og tips for nye og interessante opplevelser i Nyksund året rundt.
Du kan treffe oss i Delpen, Nyksundværet 36, stort sett hele året, og vi legger gjerne opp opplevelsene dine. Her ute finnes fantastiske restauranter, cafeer og overnatting og aktiviteter i flere prisklasser. Vi har flinke bærere av tradisjonen og disse veiviserne tar deg gjerne på en tur, eller gir ei fortelling inne hos oss.

Januar

Januar kommer med enten kaldt finvær eller ofte, nye storstormer som feier inn over øya fra syd-vest. For de som ikke er skvetne av seg kan dette være den beste tiden å besøke oss her ute. Enten det er stille eller om stormen ule rundt husnova, så er har vi det godt og varmt inne i Nyksund. Vi har litt begrenset åpningstid, men tar imot gjestene som kommer med stor glede og entusiasme både for overnatting og ellers i butikken og i kafeen. Nå er det også den riktige tida for å sitte inne å høre på gamle lokale sagn og eventyr i kafe delen, og vi har gode fortellere. Rundt 20. januar kommer sola tilbake, og den er ærlig verd en fest, og det blir det, en solfest i januar.

Februar

I januar skal skreien allerede være i havet utenfor Nyksund. Om han ikke har svømt heilt hit, til da, så gjør han det i FEBRUAR. For oss i Nyksund betyr det at sesongen er i gang. Ikke bare kommer skrien «svømmanes, men nu kjæm turistan». Det er mange som kommer utover for å oppleve skreifiskeriet.
Betjeninga på restauranten «Ekspedisjonen» myse mot lyset og starta på en ny sesong med ypperlig mat av første klasse. Mannskapet på SJØBLOMSTEN gjør klar fiskeutstyret. Skal du være med, er det lurt å bestille fisketur tidlig, på www.sjoblomsten.no. Ellers er det lurt i å bestille rom på www.nyksundrom.no. De største leilighetene har plass for 4-6 mennesker i to rom. Alle leilighetene har eget bad og wc samt kjøkken.
Noe må fortelles, vi får nordlys i august, og dette værfenomenet kan vi se som et strålende viftende teppe hele vinteren igjennom. Fikk du ikke det med de om høsten, så kan du komme utover nå.

Mars

Korte februar går snart over i mars. Kom du ikke utover i februar, så forsøk da i mars, finn deg ledige rom eller leiligheter. Slå deg sammen med likesinnede og kom som et heilt «Båtlag» som fiskerne gjorde i gamle dager. Skreien kan noen ganger kom «heilt inntil fjærsteinan» som vi sei i Nyksund. Fileter din sjølfiska skrei og kok den, og-nyt i leiligheta. Eller ta den med på en restaurant å få fisken tilberedt der. På fiskemottaket starter vi å henge skrei til tørk i mars. Og det fortsetter vi med utover og heilt inn i april. Fisken, den skal da vær tørr i juni.

April

Mars og april kan komme med kraftige snøvær. Det kraftige snøværet er en opplevelse i seg sjøl. «det lava ned» som vi sei, det kan være en meter eller mer i døgnet, men snøen den forsvinner etter få dager. I april begynner fotturistene å komme tilbake. For mange, er Dronningruta ei flott utfordring nå med en blanding av snø, slaps og barmark. Og engang på denne tida begynner de som har feriehus i Nyksund, vårpuss av hus og hytter.

Mai

Butikken og kafeen hos oss er stort sett åpent hele tiden, kortere åpningstid er det om vinteren, men du kan finne oss. Er vi ikke til stede kan vi finnes på telefon 481 57 776 eller på atle.valland@delpen.no. Og i mai begynner vi årets store påfylling av varer som er anskaffet gjennom vinteren. I fjæra er det strandrydding slik at Nyksund og Vesterålen kan være klar for 17. mai. På denne tiden begynner de internasjonale gjestene å komme til Nyksund i et alt større antall. Nordmennene er stort sett gjester hele året, men en kategori som øker nå er godt voksne bobilturister som kommer utover for å nyte været, og å gå seg en tur, enten det er Dronningruta eller rusle i været. Mange kommer innom oss for en kopp kaffe og en god prat. Og, heilt sikkert er mange på jakt i de nye tingene som er på plass i butikken.

Juni

Snart er vi over i juni og 14. juni sa de gamle i Nyksund at nå skulle tørrfisken ned av hjellen. Har du ikke bestilt rom eller ferieleilighet for sommeren, så gjør det nå på www.nyksundrom.no, før ditt favorittrom eller leilighet er bortleid. Som vanlig finnes det mange opplevelser i nærområdet som vi kan hjelpe deg med. Ribb tur til Anda for å se på sjøfugler er populært, samtidig kan du få med deg sel og fugl rundt Beinøya. Og selvsagt, du kan leie SJØBLOMSTEN for en tur enten cruise eller fisketur, sjekk ut www.sjoblomsten.no. I rommene og leilighetene våre finnes det utførlig om mulighetene i Vesterålen, bare kontakt oss.

Juli

Sommeren kommer med skoleslutt, og mange legger turen utover hit for en natur- og sjøopplevelse. Havna syder av liv. Vi har lagt juni bak oss og tar fatt på veldig hektiske juli. Det snakkes mange språk ute i Nyksund, og vi som er i betjeninga prøver på beste måte å svare på alle spørsmålene. Og, å fortelle de gode historiene. Samt å stille opp som veiviser for skaren av turister.

August

På slutten av august kommer nordlyset tilbake til oss. Mange steder i Nord-Norge må du ofte reise timevis for å oppleve nordlyset, slik er det ikke her. På grunn av ubetydelig lys-forurensning kan du betrakte det ville nordlyset midt i bebyggelsen i Nyksund.
I august er her enda et stort innslag av fremmede besøkende, både norske og spesielt syd-europeiske gjester setter sitt preg på Nyksund. Men allikevel forteller gjestene oss at her er så stille i Nyksund. «her er det lett å finne roa» er noe som vi hører ofte. Og, nå er det slutt på blåkveitefisket som foregår på banken utenfor Nyksund. Sopp finnes det mye av, og, senest i august kan man begynne å høste av denne delikatessen i nærområdet.

September

Både i august og i september foregår det et godt sei- og sildefiske nært opptil Nyksund. Dette er tiden for å ta en tur ut på de nære fiskebankene for å skaffe seg fersk fisk. SJØBLOMSTEN, ei 57 fot tradisjonell fiskeskøyte ligger ved brygga på Nyksundværet 34. Du kan leie den gjennom Delpen eller direkte på www.sjoblomsten.no. For de som er interessert i innlands fiske og jakt finnes det mange muligheter. Tradisjonelt holdes også «Fortellerdagan i Vesterålen» tidlig i september til akkurat i Nyksund. Du finner informasjon om dette på fb. Fortellerdagan i Vesterålen.  Og, det er stadig mulig å gå på fjære, fjell og dal-tur i Nyksund-området, eller ta en RIB tur.

Oktober

I oktober vil det stadig skiftende været, gi mange fine opplevelser. Nordlyset stråler fint mange dager i måneden. Dronningruta er kanskje en større utfordring om høsten, men mange liker å gå på fjelltur i høstværet. Og en overnatting i Nyksund kan være magisk i det stadig skiftende været, med både skarpt lys og skygge. Ta med god mat og lag din egen kost i våre velutstyrte ferieleiligheter, eller bestill bord på en av restaurantene. Eller bestill fisketur med SJØBLOMSTEN.
Både i september og i oktober er det hvert år flere mindre festivaler, følg med på fb og andre elektroniske informasjonsveger. Kom gjerne utover på dagstur, eller bestill ferieleilighet, slik at du kan besøke festivalene eller bare slapp av inne med god mat og drikke.

November

I november, hender det oftest at en av STOR-STORMENE besøker oss her i havgapet. Har du enda ikke opplevd hvordan sjøen pisker deg i ansiktet mens du står trygt på land, er det på tide å komme utover en dag eller ei helg. Herlig å sitte inne i varmen med mat og drikke mens du hører og føler buldret fra storhavet.
Helt inntil slutten av november har Nordlyset fått flomme fritt og malt himmelen over Nyksund i vakre farger. Høstens store tradisjon i Nyksund foregår siste helga i november og første helga i desember.
Rundt 15. november begynner vi å forberede «NYKSUND JULEBYEN». Vi henger opp kilometervis med juledekorasjoner hele veien fra fastlandet. Over moloen og videre i heile været, gater og kaier blir pyntet. Juletreet kommer på plass og blir dekorert. Fra hele regionen kommer det mange utstillere som har bestilt plass hos gallerier, restauranter, cafeer og også i butikken hos oss. Her kan du kjøpe julegaver og kunst av ymse slag, selvfølgelig får du kjøpt hjemmebakte julekaker og andre bakevarer samt lokale fisk og kjøttprodukter hos oss og utstillerne.
Disse to helgene viser Nyksund på sitt mest magiske, sørg for å booke bord på restaurantene og husk å bestille ferieleilighet i tide. Nyksund førjul er en stor opplevelse enten du er ute eller inne. Ta en titt på hva vi har å tilby på  www.nyksundrom.no.

Desember

Etter at Julebyen er slutt i desember senker julefreden seg over været. De som bor i Nyksund forbereder jula og feriegjester installerer seg i rom og ferieleiligheter for å feire en heilt andelenes jul med påfølgende nyttår ytterst i havgapet. Du kan stadig besøke en god restaurant eller en Kafee. Eller kjøp og ta med god mat og drikke som du tilbereder mens du kjenner at naturen røsker i husene. For overnatting se  www.nyksundrom.no.